Министерството за образование и наука прифати голем број од забелешките и предлозите на стручната јавност и граѓанските организации кои се однесуваа на Стратегијата за образованието 2018-2025 година.

Стратегијата за образованието 2018-2025 е насочена кон подобрување и почитувањето на различностите и демократските вредности и човекови права. Една од целите на Стратегијата е  спроведување на концептот на инклузивно и мултикултурно образование со фокус на родовата еднаквост и почитувањето на различности по било која основа.

Секако, Стратегијата е рамка согласно која ќе се движат процесите во образованието, а овие принципи ќе бидат пресликани во новите наставни програми и учебниците.

Овие цели се предвидени како конкретни активности во основното и средното образование, и подразбираат ревидирање на учебниците така што истите ќе одразуваат родова еднаквост, почитување на различностите, мултикултурните и демократските вредности.

Потврда дека Министерството за образование и наука одлучно ќе се бори против дискриминацијата по било која основа, претставува и повлекувањето на учебникот за „Граѓанско образование“ за осмо одделение, кој беше повлечен поради родова дискриминација и спорна содржина.

ministerka-slika-mk-2

Министер за образование и наука

zamenik-mk 

Заменик Министер за образование и наука 

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo

strategija-prepriemachko

SDIS v2

 

mon_slika.jpg

 

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 Untitled-Banner 1

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook